Martirio: 30 anys

martirio-30-anos-portada-el-patio

Anem d’aniversari, els 30 anys de carrera en solitari de Maribel Quiñones Gutiérrez (Huelva, 1954), de nom artístic Martirio. El flamenc, el jazz, la bossa nova, el bolero, el tango, el pop, el rock i les sevillanes, tot plegat una explosió d’art que viurem en directe el proper 29 de juliol al  Palau de la Música de Barcelona dins el San Miguel Mas i Mas Festival, amb convidats de la talla de Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz, entre d’altres.

Martirio és una artista folklòrica moderna i elegant, darrera les ulleres de sol i una peineta veiem una intèrpret original, transgressora i un pont entre cultures i pensaments crítics, molt allunyat de les artistes folklòriques ‘convencionals’. La seva carrera musical va començar als anys 70 amb el grup Jarcha i als 80 amb Kiko Veneno y Pata Negra on va formar part del grup Veneno. Amb tots dos va congregar èxits però no fou fins el 1986 que començà la seva carrera en solitari. Amb 16 discos al mercat i més de 40 col·laboracions editades, ha fet que altres artistes d’arreu la vulguin tenir en els seus treballs i en els seus directes.

Ella mateixa diu que no estar en cap altar que ella sempre puja escales però que es va cansant, encara que la seva força i les seves ganes d’estar amb joves artistes va amb ella, ho vam veure a la presentació del disc ‘Martirio. 30 anys’, on va comptar amb la presència de Miguel Poveda i Sílvia Pérez Cruz, i denota que és una artista on creix a l’escenari amb excel·lents col·laboradors de l’escena jove i actual.

El Palau de la Música de Barcelona serà l’entorn ideal per gaudir d’aquesta explosió d’emocions, acompanyada pel seu fill Raúl Rodríguez al tres flamenc, Jesús Lavilla a la guitarra, Javier Colina al contrabaix i Guillermo McGill a la bateria.

El folklore és viu i d’una manera exquisida el gaudim amb artistes com Chavela Vargas, Compay Segundo, Jabier Muguruza, Chano Domínguez, Miquel Gil, Mayte Martin, Miguel Poveda, Sílvia Pérez Cruz, Chicuelo, Javier Colina, Maria del Mar Bonet, Kiko Veneno, Raimundo i Rafael Amador, no acabaríem mai de mencionar artistes, alguns d’ells ja traspassats, amb els quals ha col·laborat i que recomano descobrir si no els coneixeu.

I com no, tots els artistes sense els productors, patrocinadors, mànagers i periodistes, la seva carrera no seria la mateixa, per això dedico aquest article a la persona que em va fer gaudir i descobrir la Martirio, entre altres centenars d’artistes, el crític, escriptor i periodista Pere Pons, autor del llibre ‘Jazz’, ‘El Cas Jamboree’ i ‘Els 100 millors discos del jazz català’,  actualment director i presentador del programa de ràdio 4 ‘L’home del Jazz’ i director artístic de la sala Jamboree i San Miguel Mas i Mas Festival, entre moltes altres aptituds pels qui gaudim del seu saber i millor persona.

Animo a seguir als bons artistes, amb bones carreres, als millors festivals i amb els millors músics, comprar i gaudir de les novetats discogràfiques i anar als concerts. La cultura la cosim entre tots, i hem d’escoltar primer per aprendre després.

No vull tancar aquest article sense mencionar unes paraules escrites pel seu fill d’una tendresa  i admiració especial:  “En casa de mi mama, los relojes son de vanguardia y van 40 minutos por delante del planeta. Y así sucede con su obra, que siempre sonó unos años antes de su hora. Aquí la tenemos reunida y podemos, ahora sí, decirle: ‘Óle a compás con el mundo’.”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s