Prince o l’artista, art musical

prince-4222016-getty-us-ftr_1pvkoo6k8bbnk1ae32ynhgisgv

Una carrera extensa i rica en premis, la seva extravagància i la seva ment revolucionària no va agradar, de vegades, a la premsa americana i també internacional, amb les seves decisions en la seva carrera, però els genis ja ho tenen això !

Prince fou cantant, compositor, productor i multi instrumentista. Va pinzellar i esculpir tan de R&B, com de pop, rock, soul, funk, dance, new wave, blues i jazz. Va vendre més de 100 milions de discos i en 37 anys de carrera va treure 39 àlbums i va utilitzar 17 pseudònims per escriure desenes de cançons per altres artistes, ‘Nothing compares’ per a Sinéad O’Connor; ‘Five women’ per a Joe Cocker , són clars exemples, sense especificar els artistes que el van versionar.

Però anem al què ens interessa… ‘When doves cry’, ja podeu posar-ho al Google i escoltar-la si no teniu la sort de tenir el gran disc, va ser el senzill de l’àlbum Purple Rain (1984), àlbum que el va catapultar a la fama mundial i que molts crítics diuen que potser és el millor àlbum de la història, bé segons criteris no hi ha res a discutir.  I no serà ni el primer ni l’últim senzill que el destaqui, en tota la seva carrera, no acabaríem mai… però mala notícia, molts d’aquests treballs ja no es poden trobar físicament, al trobar-se exhaurits i no reeditar-se. Potser la seva mort i les batalles legals faran que aquest nadal tinguem recopilacions noves de Prince? El negoci de la mort d’una estrella.

Personalment ‘Diamonds & Pearls’ (1991) és una cançó que em trasllada en un moment de la meva vida on comences a descobrir el món… amb la seva tendresa en la veu i la seva senzillesa instrumental, i una tornada amb veus femenines d’un R&B exquisit, senzill de l’àlbum amb el mateix nom hi podem trobar moltes altres perles com ‘Strollin’,’ Gett Off’, ‘Money Don’t Matter 2 Night’.

‘The Most Beautiful Girl In The World’ una finestra romàntica musical amb l’erotisme que desprenia els seus acords elegants, la trobem en el disc ‘Love Symbol’ (1992).  Espero que mentre llegiu aneu buscant les cançons, serà molt més divertit. Amb ‘Musicology’ (2004) ja va deixar clar qui era, no us perdeu ‘Cream’, ‘Shweet Thing’ o ‘Sometimes it snows in April’.

Descobrir Prince es un plaer, retrobar-se amb ell un encert i continuar gaudint-lo un creixement. Una de les frases més celebres, arrel del canvi de nom, cap allà 1993 va ser ‘si esteu amb mi no necessiteu trucar-me’ i el 2000 anunciava que es tornava a dir Prince.

Trobarem a faltar la seva genialitat artística, les seves decisions sobre internet i els drets de l’autor i les seves coreografies i vestuari, tot un músic que ha marxat prematurament.

BonusTrack: busqueu al YouTube: ‘While my guitar gently weeps’

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s