La cultura del retorn

Si fem una recerca simple de la paraula CULTURA a la Viquipèdia, trobem que cultura és l’excel·lència del gust en les belles arts i les humanitats, també coneguda com “alta cultura”; o bé cultura és un patró integrat del coneixement humà, la creença i la conducta que depèn de la capacitat per a l’aprenentatge social i el pensament simbòlic, que permet desenvolupar un judici crític; i per finalitzar ens dóna aquest significat, cultura és el conjunt d’actituds, valors, objectius i pràctiques que caracteritzen a una institució, organització, grup o societat.

A Cambrils tenim grans i petits luxes, tenim molta teca i molta tela marinera, sabem vogar, i menjar pa amb el millor oli maridat amb vi, sabem que tenim vuit quilòmetres de costa on poder passejar i anar amb bicicleta, sabem que Cambrils té foc, sabem que tenim equipaments esportius i culturals, pocs però n’hi ha, sabem que ens hem quedat sords i cegs en comunicació.

Cambrils no té un auditori –no, no el té-, no té cap sala de concerts, no té un cinema estable, no té aula de teatre, ni aula de dansa, etc. Però compta amb grans actors, músics, periodistes i professionals. A més compta els amb agents privats, que setmana rere setmana, programa actes socioculturals, així com les associacions que fan una gran tasca cultural i contribueixen al teixit associatiu i participatiu.

Si féssim números i a grans trets, podríem dir que més del 60% de l’oferta cultural del nostre poble es fa per iniciativa privada.

Això es fantàstic, clar que sí, però deixo una reflexió, i no m’agradaria caure en la demagògia, com a exemple: Vic (41.000 hab.) és una de les ciutats on sorgeixen més músics al nostre país, perquè? Possible resposta: Mercat Músca Viva de Vic, una de les fires més importants en l’Estat Espanyol, us deixo un titular “El MMVV genera més 3 milions d’€ en contractacions…”, a més de l’1€ invertit els 8,3€ que genera en retorn a l’economia local, us recomano llegir la notícia: http://www.mmvv.net/ca/noticies. Els dos patrocinadors principals són el seu ajuntament i la Generalitat.  Valls (25.000 hab.) espais culturals a més de les temporades de programació música, teatre i dansa, entre altres moltes activitats. L’Hospitalet de l’Infant (6.000 hab.) amb el Palmfest, el festival de música independent aconseguint ser un referent en el sud de Catalunya i apostant fort per la cultura del retorn.

Cambrils (33.000 hab.) La Galera, tenim constància del retorn? Ja no hi ha festival de curtmetratges, no tenim programació estable ni de música ni de teatre, sort dels amateurs; clar no hi ha equipaments; el Festival de Música Internacional de Cambrils, que necessita el salt a la professionalització del mateix apostant per ell, no retallant any rere any.

N’hi ha molts d’exemples del retorn de la cultura. Doncs amb totes aquestes dades a la ma, sabent que cultura es la inversió a la ciutadania més important, un poble culte, consumidor de cultura i alhora dels serveis que envolta, etc. es que a Cambrils no tenim professionals? O bé no tenim bons polítics, i que vull dir amb bons polítics, doncs saber distribuir el diner públic, si el de tots, i destinar-ho als professionals que sí saben gestionar-los en cada àmbit. Si senyors, s’ha d’invertir en biblioteca, doncs els nostres ciutadans han de poder optar a llegir llibres, diaris, revistes; s’ha d’invertir en aules de música, que els nostres músics tinguin un lloc on poder estudiar i assajar; s’ha d’invertir en aules de teatres, si s’ha de trobar la manera en reconvertir espais buits o vells en noves sales de petit format i aules d’estudi, que generin actors i actrius; s’ha d’invertir en festivals i fires, que gaudim i vinguin a gaudir de la cultura i retornin aquests diners invertits i sigui un atractiu turístic més de Cambrils.

La cultura a l’igual que l’educació es una millora per a la persona.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s